mandag 24. april 2017

Fake News

Fake News kan vi oversette til "falske nyheter". Fake news kan du finne overalt hvor det er naturlig å finne nyheter, og på alle mulige nettsider, som f.esk. Facebook. Det som kjennetegner en fake news, er at deler eller hele nyhets artikkelen er usann. Den kan både være skrevet av f.esk. en 10 åring som bare tuller, eller en 43 år gammel journalist som ikke har vært flink nok til å sjekke kilden sin. Fake news har som regel lik layout og bruker samme språk som en vanlig nyhetsartikkel. Forskjellene er i allefall så små at du ikke engang legger merke til de.

En fake news kan hvem som helst lage, og det finnes til og med nettsider som hjelper deg. Dette fikk selvfølgelig ikke vi lov til å ta i bruk, når vi fikk i oppgave å lage en fake news. Isteden skulle vi bruke programmer som Photoshop og Illustrator. Personlig brukte jeg kun Illustrator gjennom hele oppgava. 

På søndag første påskedag ble det oppdaget ulv ved Monaryggen, i det den krysset veien og løp inn i skogen. Jeg tenkte at nyheten min ville bli mer troverdig hvis jeg tok utgangspunktet i noe som faktisk hadde skjedd. Derfor valgte jeg å bygge min fake news på denne nyheten. De fleste av oss er mer eller mindre redd for ulv og alle foreldre er livredde for at noe skal hende sitt barn. Derfor ville folk lett reagere om jeg skrev om at noe omkom etter et ulveangrep og spesielt om den som blir angrepet er et barn. Og da kom ideen! Jente 7 år omkom etter ulveangrep på vei til skolen. 

Når ulven ble oppdaget på søndag ble det tatt bilde (egentlig en film) av ulven. Alle som bodde i nærområdet hadde fått med seg nyheten, og mange så videoen eller blide av ulven. Akkurat dette bilde valgte jeg å bruke. Det ville være kjent for folk og det ville derfor lett å få oppmerksomhet. 

Jeg valgte å bruke VG`s logo fordi VG er en ganske troverdig og trofast kilde. Min artikkel ser ikke helt lik ut som en original VG artikkel. Men like vel er forskjellene så små og du ville mest sannsynlig ikke tenkt over det når du så denne poppe opp på facebook. Forskjellene er at jeg har brukt en annen logo, jeg hat tekst under overskriften og du finner en "finn ut mer" knapp hos meg. Når det gjeller tekst under overskriften og "finn ut mer" knapp er det mange av nyhetsklidene på Facebook som bruker dette. Så selv om det finnes noen forskjeller fra min til VG, vil artikkel min likevel se troverdig ut.



Dette er ikke sant, men en FAKE NEWS!!!!

Jeg har lært at det er lett å lage en troverdig nyhets artikkel som ikke en gang er sann. Det er lett å bli lurt og det er viktig å være kritisk med hensyn til kilder. Dette kommer jeg til å ta med meg videre. 
Under oppgaven var jeg uheldig og filen med den ferdige fake news`en ble slettet. Men siden jeg hadde alt i hodet gikk det raskt og lage en ny. Derfor har jeg tenkt mer over viktigheten av å ha en klar "oppskrift" på hvordan oppgaven skal endelig skal se ut. Dette tror jeg vil gjøre oppgavene mer effektive. Og HUSK: ALLTID husk å LAGRE.